SMG organiseerde bouwhistorische bijeenkomst in Basten- Asbeck.

Zondagmiddag 12 dec 2010 organiseerde SMG een bouwhistorische middag over het pand Basten-Asbeck in Groenlo. De eigenaar gaf ons die middag de gelegenheid om ter plekke in te gaan op de bouwstijl en de geschiedenis van dit unieke pand, een geschiedenis die vermoedelijk teruggaat tot 1620!

panden

De middag begon voor meer dan 50 belangstellenden om 14.00 met een korte lezing over geschiedenis van het gebouw. Vervolgens werden door o.a. Roy Oostendorp en Paul Wallerbos  presentaties geven over de bouwgeschiedenis van het pand. Dit o.a. naar aanleiding van een bouwkundig onderzoek dat recent is uitgevoerd door Roy Oostendorp. Er werd uitleg gegeven over de vele monumentale zaken in het gebouw, zoals de prachtige eikenhouten gebinten die met veel vakmanschap vele eeuwen geleden zijn geconstrueerd. Uiteraard kon e.e.a. ter plekke worden bekeken. En werd de geschiedenis van de familie Basten- Asbeck, die bijna 3 eeuwen in het pand gewoond heeft, nader belicht. 

Hieronder kunt U de presentaties lezen: geef uw computer wel even de tijd om de bestanden te openen (vanwege de file-grootte):

Deel 1 presentatie : Hierin wordt de ligging en de geschiedenis verder toegelicht.
Deel 2 presentatie : Bouwhistorie deel 1
Deel 3 presentatie : Bouwhistorie deel 2
Deel 4 presentatie : Bewonershistorie.

Voor meer historische informatie over Basten- Asbeck in Groenlo, klik hier (met dank aan de Batenborghstichting te Groenlo).
Voor een bouwhistorisch verslag, door Roy Oostendorp, klik hier. 

SMG zal in 2011 in meerdere historische panden in Groenlo soortgelijke bijeenkomsten organiseren. We willen hiermee laten zien welke prachtige monumentale panden Groenlo nog steeds in haar bezit heeft. Houd onze website dus in de gaten.

 

Sponsoren

  • w3studio-webdesign
foto1.jpg
foto2.jpg
foto3.jpg
foto4.jpg
foto5.jpg
foto6.jpg
foto7.jpg
foto8.jpg