Kapitaalvernietiging in Oost-Gelre door bezuinigingen op groen.

Inmiddels wordt in onze Grolse straten helaas langzaam duidelijk wat de bezuinigingen van de gemeente Oost-Gelre betekenen voor de woonomgeving van de Groenlose burgers.
In verschillende straten en langs de gracht (zoals achter hotel Meijer) zijn recent prachtige groenstroken met rozen, rhododendrons en struiken verwijderd en vervangen door kaal gras.

Tja, ook wij kunnen geloven dat gras goedkoper is in onderhoud. Maar deze bezuiniging staat loodrecht op de roep van alle politieke partijen om een leefbare, duurzame klimaatneutrale gemeente.
En niet alleen het struikgewas verdwijnt hiermee uit onze straat maar ook de vruchten en zaden waar vogels en vlinders door worden aangetrokken.

Terwijl er 6 weken geleden nog een duurzaamheidsdag door de gemeente in de Oude Calixtus werd georganiseerd waarbij de gemeente aan provincie en Europarlementariërs liet weten hoe hard men werkt aan verduurzaming, werden tegelijkertijd de bulldozers de weg opgestuurd…
De gemeente wil onze Vestingstad aantrekkelijker maken voor de toerist, maar het tegengestelde is nu gebeurd,  zeker nu vervolgens ook vele vuilnisbakken en hondentoiletten er bij worden wegbezuinigd.

De burger wordt helemaal buiten spel gezet doordat de gemeente de groensaneringslocaties OPZETTELIJK niet publiceert, omdat men bang is voor tegenstand vanuit de straten………oftewel, hoe vergroot men de toch al niet geringe kloof tussen burger en gemeentebestuur. ……

En hoe valt deze groenafbraak te rijmen met de aanleg van een Cool Nature park in Lichtenvoorde? Weet de provincie, als subsidiegever van dit park, dat het doel van dit park, nl. tegengaan van de opwarming van de aarde, weer ruimschoots teniet wordt gedaan door het weghalen van honderden struiken en rozenperken?

Wij roepen de gemeente op om deze bezuinigingsmaatregel onmiddellijk te onderbreken en een andere oplossing te zoeken.

Ter illustratie hieronder het relaas van een bewoner uit de muziekbuurt.

 

Groen is het gras

Ach die rozenstruikjes in de Mozartstraat. We hebben er jaren achtereen van mogen genieten. Toegegeven, er zijn mooiere rozen. Dit waren hele simpele, pretentieloze rozen, maar ze bloeiden prachtig en gaven de Mozartstraat in de zomermaanden een feestelijke aanblik. Als ze eindelijk uitgebloeid waren, kwamen de rozenbottels. En die rozenbottels vielen geweldig in de smaak bij kleine groene vogeltjes, die er in zwermen op af kwamen. Een leuk gezicht!

Maar ja, tempo doeloe, ze zijn er niet meer, die rozenstruiken. Een enorm grote graafmachine verscheen in de Mozartstraat en die had in een ommezien korte metten gemaakt met die rozenstruiken en ook met alle crocusjes en andere aardige plantjes die in de loop van de jaren een plekje gevonden hadden tussen de rozenstruiken. Er groeide natuurlijk ook onkruid tussen die struiken en het kost wel tijd en moeite om dat te verwijderen, maar toch!

Na vertrek van de graafmachine zijn de perken glad gemaakt en is er gras ingezaaid. De wortelresten van de rozenstruiken steken weliswaar overal boven de grond uit. Erg mooie

grasperken zullen het dus wel niet worden, maar wie weet. Het is ons voorgerekend door de deskundigen dat deze grasperken stukken voordeliger in het onderhoud zijn dan perken waarin struiken staan. En bezuinigd moet er nu eenmaal worden in deze barre tijden, dus heeft de Gemeente Oostgelre er - figuurlijk gesproken -  geen gras over laten groeien en heeft die grote graafmachine in korte tijd vrijwel alle gemeentelijke perken van struiken ontdaan. Misschien boft de Gemeente Oostgelre en krijgen we een uiterst droge zomer, waarin het gras niet wil groeien en er nauwelijks gemaaid hoeft te worden. Dan gaan de kosten van onderhoud met sprongen omlaag. Wat een bezuiniging!

Of Groenlo er ook mooier door wordt, nog aantrekkelijker voor de toeristen? Ik ben bang van niet. Gras is wel mooi groen, als er tenminste voldoende regen op valt, maar gras is wel erg eentonig. Juist die zogenaamde bio-diversiteit is zo belangrijk. Die groene vogeltjes, groenlingen heten ze, geloof ik, zullen aan het eind van de zomer een vergeefse vlucht naar de Mozartstraat maken: geen rozenbottels meer!

 

 

 

Sponsoren

  • w3studio-webdesign
foto1.jpg
foto2.jpg
foto3.jpg
foto4.jpg
foto5.jpg
foto6.jpg
foto7.jpg
foto8.jpg