Opknap van Metaheerhuisje bij Joodse begraafplaats helaas afgeblazen.

Welke Grollenaar kent het niet, het karakteristieke lijken(metaheer)huisje aan de voet van de Kanonswal, gelegen op het Joods kerkhof.

Dit monumentale metaheerhuisje werd vroeger ingezet voor het ritueel reinigen van de doden, voordat deze ter grave werden gedragen.
Het betreft een Grols rijksmonument, dat helaas aan verval onderhevig is. Met de geplande opknap van de Kanonswal en de ontwikkelingen rondom de Stolpersteine, leek het voor St. Mooi Groenlo een gunstig moment om in actie te komen.

Het afgelopen jaar heeft de Stichting Mooi Groenlo zich daarom ingespannen om een draagvlak te krijgen voor het herstel. De gemeente Oost-Gelre en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed reageerden enthousiast op het initiatief en al snel werd een aannemer gevonden die belangeloos bouwtekeningen maakte.De eerste sponsoren waren ook al in beeld.

Helaas, ook na langdurige gesprekken bleek, dat de eigenaar van het gebouw, het NIK (Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap), geen belangstelling toonde voor een restauratie. Het NIK liet uiteindelijk weten dat hun zorg voornamelijk uitgaat naar het in stand houden van de begraafplaats zelf en zijn omheining, en niet zozeer naar de staat van het metaheerhuisje.

Volgens Stichting Mooi Groenlo een gemiste kans, en moeilijk invoelbaar. Wij hopen echter dat het NIK in de toekomst alsnog van gedachten zal veranderen.

img_jodenkerkhof

 

Sponsoren

  • w3studio-webdesign
foto1.jpg
foto2.jpg
foto3.jpg
foto4.jpg
foto5.jpg
foto6.jpg
foto7.jpg
foto8.jpg