Gemeente wil ALDI aan de Borculoseweg.

Donderdag 4 feb 2010 kwam op de door de gemeente overigens goed georganiseerde informatiebijeenkomst het hoge woord eruit: de gemeente zit vast aan een juridisch principeakkoord met de ALDI  uit 2005 (ALDI-distributiecentrum  op de Laarberg, dan ook een ALDI in de nabijheid van het centrum). 
Dus er komt een ALDI aan de Borculoseweg: de directeur van de ALDI zat de presentatie zelfs al voor, samen met de wethouders Hulshof en Frank.

aldi

Op de goed bezochte bijeenkomst (30p) werd duidelijk gemaakt dat de met bomen begroeide stortplaats van 1920 tot 1948 volgestort is met hoofdzakelijk puin en huishoudelijk afval maar chemisch bedrijfsafval wordt nog steeds niet uitgesloten. Vervolgens is e.e.a. afgedekt met o.a. slip uit de Stadsgracht.

Het goede nieuws is dat er tot op heden nooit echt zware vervuiling is gemeten: de dode koeien-verhalen en mensen met hoofdpijn zijn volgens de gemeente “broodjeaap” verhalen.

Het hek dat in 1991 het einde van de speeltuin betekende is er volgens de gemeente omheen gezet als een standaard maatregel.

tpand

Het plan van de gemeente betekent het volgende:
- Spoedig (maart 2010) zal de binnenzijde van het bosje boomvrij worden gemaakt om verder bodemonderzoek te doen. Sanering zal moeten plaatsvinden (verwijderen of deels wegscheppen);
- De monumentale bomen aan de Borculoseweg blijven behouden;
- Er wordt een nieuwe stadsparkingang gecreëerd, waarbij de bomen langs de Koem gespaard blijven;
- Midden op het terrein wordt al het groen verwijderd en gesaneerd;
- De ALDI wordt in het midden van het terrein geplaatst (medio 2010), met parkeerplaatsen aan de kant van Oldenhuis. Er komt mogelijk een rotonde ter hoogte van de Emmasingel;
- Er wordt volgens de gemeente voldoende groen gecreëerd als buffer met het stadspark.

Een onaangename verrassing was dat er in de tekening nog een ander stippelvorming gebouw aangegeven was: hier deed de gemeente geheimzinnig over maar duidelijk is dat men naast de ALDI graag de grond, die nu ook een groene invulling heeft, wil verkopen aan een andere partij….

SMG is van mening dat sanering noodzakelijk is, maar vindt dat er voor kwaliteit gekozen moet worden:  Groenlo zal er nl. een lelijke gebouw bij krijgen: de ALDI heeft maar 1 type “winkel” nl. een loods met een schuin dak erop. Vanuit de zaal kwam de vraag hoe de gemeente dit langs de welstandscommissie denkt te krijgen.

De bewoners van de Borculose weg begrijpen het plan ook niet: ze krijgen al jaren geen gehoor bij de gemeente over de toenemende verkeersdrukte op de Borculoseweg, en straks dus alleen nog maar meer vrachtwagens en autos. En dat met 2 aangrenzende scholen.

Het “ALDI- wurgcontract” maar ook economische motieven zijn dus volgens de gemeente de belangrijkste drijfveren voor het huidige plan. De gemeente zegt dat 3 supermarkten bij elkaar (AH+EMTE+ALDI) zal zorgen voor “een aantrekkelijker Groenlo” met meer bezoekers, ook in het centrum van Groenlo. Verder zegt de gemeente dat er geen alternatieve ALDI - locaties rondom het centrum van Groenlo zijn gevonden. SMG vraagt zich af waarom de huidige locatie naast de NEDAP niet gehandhaafd kan worden.

SMG bracht het gemeentelijke vestingwerken rapport uit 2006 nog even onder de aandacht waarin ambtenaren van de gemeente pleiten voor een duurzame invulling van het gebied: het heeft notabene deel uit gemaakt van de vestingwerken van Groenlo. Maar dit rapport kende men in eerste instantie niet en het was niet door de Raad overgenomen….

Over archeologisch onderzoek naar de (12de eeuwse) watermolen is niet gesproken.

Lees hier de medeling in week 5 2010 van de gemeente.

 

 

 

Sponsoren

  • w3studio-webdesign
foto1.jpg
foto2.jpg
foto3.jpg
foto4.jpg
foto5.jpg
foto6.jpg
foto7.jpg
foto8.jpg