Bijzondere archeologische vondsten de Woerd: nederzetting uit 2000 v Chr.

Tijdens archeologisch onderzoek op de  Woerd (het steeds minder groene gebiedje tussen het voormalige terrein van de Grolsch (Woerdseweg) en het Stadspark) zijn zeer bijzondere vondsten gedaan, nl. resten van een kleine nederzetting (boerderij, graf en waterput) van minstens 2000 jaar voor Chr.

Hieronder een overzicht van fotos die aangeven waar wat gevonden is. Mn. het graf (Laat-Neolithicum= 2850 - 2000 voor Chr.) met de hamerbijl is een "topstuk".

De vondst is gedaan pal achter de oude tennisbaan zoals U die hieronder ziet afgebeeld.

IMG_1537

 

Hieronder het onderzoeksgebied met onder de Kanonswal en boven de Slinge:

okt 2010 052

 

Hieronder: In geel en groen zijn dmv lijnen de contouren van 2 boerderijen weergegeven, waarbij de lijnen de verschillende paalverkleuringen in de grond met elkaar verbinden. Rood stelt het graf voor, blauw de waterput. De boerderijen (4000 jaar oud) stammen uit verschillende tijdperken.

okt 2010 doosnedes

 

 Hieronder: een voorbeeld zoals de boerderij (2000-3000 v. Chr.) er heeft uitgezien.

boerderij zoals mogelijk gestaan op woerd

 Hieronder de afgegraven "site": de plek ligt op een verhoging, waarschijnlijk om de voeten droog te houden als de Slinge (Slinck) weer steeg. De boerderij past net in de lengte in dit afgegraven deel.

okt 2010 054

okt 2010 woerd opgravingen graf hamerbijl 

Hierboven een deel van de vondsten:  Aardewerkscherven met in het midden de hamerbijl. Hieronder in close-up de hamerbijl: let vooral op de prachtige gave ronde vorm.

 

 

okt 2010 woerd opgravingen graf hamerbijl2

 De Woerd blijft verbazen.............

 

 

 

 

 

Sponsoren

  • w3studio-webdesign
foto1.jpg
foto2.jpg
foto3.jpg
foto4.jpg
foto5.jpg
foto6.jpg
foto7.jpg
foto8.jpg