Tentoonstelling over architect Jan Stuyt in Groenlo

opent op 12 oktober 19.30

GROENLO- Op initiatief van Roy Oostendorp zal een reizende tentoonstelling over het werk en leven van architect Jan Stuyt (1868-1934) vanaf 12 oktober tot het eindvan het jaar te zien zijn in de RK Calixtuskerk aan de Kerkwal in Groenlo.

Het idee is ontstaan na een reactie van schrijfster Agnes van der Linden op de fotosite ScherpInBeeld.nl. Dit bleek een herontdekking van deze architect en zijn bijdrageaan de architectuur in Groenlo. In 2011 verscheen een biografie en er werd een reizende tentoonstelling ingericht.

stuyt

Stuyt was tot voor kort voornamelijk bekend van zijn samenwerking met Joseph Cuypers, met wie hij de RK Heilige Calixtuskerk (1906-1908) ontwierp. Maar nu blijkt dat Stuyt zijn eerste ontwerp in Groenlo al in 1893 heeft gemaakt. Het was het kantoor van de inmiddels gesloopte steenfabriek van de gebroeders Wiegerinck. Tot kort voor zijn dood in 1934 heeft deze wat onderbelichte architect nog gewerkt aan het ontwerp voor een nieuwe pastorie bij de Calixtuskerk. Verdere ontwerpen zijn de villa Sonnevanck aan de Lichtenvoordseweg, villa Adriana aan de Eibergseweg en Huize Grol aan de Ruurloseweg.

Er wordt in de Calixtuskerk gebruik gemaakt  van de bestaande tentoonstelling die tot voor kort in Purmerend stond. Deze bestaat uit panelen met een overzicht van zijn leven en zijn werk in Nederland en in het buitenland. Daarnaast wordt er een apart gedeelte ingericht over Stuyt’s Groenlose ontwerpen. Samen met Paul Wallerbos en Jaap Cannegieter van Stichting Mooi Groenlo worden nu de benodigde financiën bijeen gebracht.  Er worden sponsoren gezocht die een relatie met de gebouwen van Stuyt hebben. In december zal de Stichting Mooi Groenlo tevens een lezing en een excursie organiseren.

Meer informatie is te vinden op de speciale facebook-pagina via  www.facebook.com (zoeken op Jan Stuyt), via www.janstuyt.nl of Twitter: @archjanstuyt

Tentoonstelling “Jan Stuyt in Groenlo”, van 12 oktober tot en met 31 december 2012 in de RK Calixtuskerk, Kerkwal Groenlo.

Openingstijden vooralsnog:
- Vrijdag 12 oktober: Opening door Wethouder Rene Hoijtink
- Zondag 14 oktober: openstelling tijdens en na plechtige heringebruikname kerk 
- Zaterdag 8 december (tijdens de kerstmarkt) van 15.00 tot 17.00 en van 18.30 tot 21.00.

- Zondag 9 december zal er nog een lezing met excursie georganiseerd worden.

 

Entree: gratis.  U bent van harte welkom!

 

 

Sponsoren

  • w3studio-webdesign
foto1.jpg
foto2.jpg
foto3.jpg
foto4.jpg
foto5.jpg
foto6.jpg
foto7.jpg
foto8.jpg