15-06-2010: Vuilstort op het Pand onderzocht.

Gemeente publiceert resultaten onderzoek vuilstort Borculoseweg Groenlo.

De resultaten van het zogenaamde draagkrachtonderzoek van de voormalige vuilstort ’t Pand aan de Borculoseweg zijn bekend gemaakt door de gemeente. Het gebied wordt volgens de gemeente herontwikkeld voor de vestiging van een supermarkt. Het resultaat van het onderzoek is dat de bouw van een supermarkt mogelijk is, weliswaar met een aangepaste manier van bouwen. De komende maanden worden vervolgstappen gezet.

Het moge duidelijke zijn dat SMG, net als een aantal buurtbewoners, niet echt een voorstander is van een lelijke ALDI- supermarkt op deze ooit historische plek (en tot voor kort nog 1 van de laatste stukjes bos in Groenlo). En bij de toch al zeer drukke en Borculoseweg.
Ook OOG was voor de verkiezingen geen voorstander van een supermarkt: SMG volgt dus met veel belangstelling de besluitvorming, nu ditzelfde OOG sinds mei 2010 in de het college zit.

SMG ziet liever een alternatieve invulling, die ook meer aansluit bij het Stadspark, bv herstel van het groen of weer heropenen van een groene speeltuinlocatie, zoals dat in de jaren ’60 en ’70 ook al het geval was. En ook aandacht geven aan het  historisch verleden van dit gebied, omdat er zich vanaf ongeveer 1600 tot 1900  ter plaatste een stuwmeertje bevond dat in verbinding stond met de Slinge en de gracht. Dit historische stuwmeertje, ’t Pand, is dus de uiteindelijke gifbelt geworden.

 In februari dit jaar zijn de gemeentelijke plannen tijdens een informatieavond al toegelicht aan o.a. buurtbewoners en belangengroeperingen waaronder SMG . Daar is ook uitleg gegeven over de staat van het bosje, dat volgens de gemeente dus in slechte staat was. De SMG was en is dit nog steeds niet eens met de gemeente. Het bosje had volgens SMG nl. zeker waarde. Dat blijkt ook wel uit foto’s van gezonde omgekapte bomen die U op deze website kunt bekijken maar ook op Google Earth. Uiteraard is het waarschijnlijk wel verstandig om deze belt, die grenst aan het stadspark en de EVZ (ecologische verbindingszone -Slinge), aan te pakken en te saneren. 

De monumentale bomen aan de de kant van de Borculose weg blijven wel overigens wel behouden en worden in de toekomst met groen inpast. Daarnaast is o.a. SMG  in overleg met de gemeente om een groene wal aan de kant van het stadspark aan te leggen, wat er o.a. voor zal zorgen dat de ALDI vanuit het Stadspark niet zichtbaar zal zijn, en het verkeer op de Borculoseweg weer minder hoorbaar wordt in het park.

De resultaten worden binnen enkele maanden gepresenteerd op een gemeentelijke informatieavond.

Het rapport over het draagkrachtonderzoek en meer nieuws over dit onderwerp op de website van de gemeente, www.oostgelre.nl (onder Actueel – Laatste nieuws).

pand kap

Hieronder nog een foto van de oude situatie, en de situatie na de kap. 

tpand

 

pand frontaal 

Meer info?

- Lees hier het besprekingsverslag van de gemeentelijke bijeenkomst in week 5

- Klik hier voor ons persbericht van week 9

- bos-op-voormalige-stortplaats-gesloopt

 

 

 

 

Sponsoren

  • w3studio-webdesign
foto1.jpg
foto2.jpg
foto3.jpg
foto4.jpg
foto5.jpg
foto6.jpg
foto7.jpg
foto8.jpg