De Stadsboerderij

Het voormalige museum “de Stadsboerderij” in de Noteboomstraat is een zeer gaaf voorbeeld van een vroeg 17e eeuwse stadsboerderij, de enige in Groenlo en verre omgeving.

Hoewel de toog uit 1623 afkomstig is uit een ander pand, is het geheel een zeer fraai en historisch belangwekkend gebouw. Dit wordt ook onderkend  in een uitgebreid bouwhistorisch rapport en door de Rijksmonumentendienst.( tegenwoordig Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed )

stadsboerderij

Stadsboerderij in de Noteboomstraat anno 2008

De gemeente Oost-Gelre wilde het authentieke en historische 18e / 19e eeuwse interieur slopen en transformeren tot een fantasierijke, zogenaamd 17e eeuwse smidse en wachtlokaal voor de Grolse Compagnie. Als de plannen waren doorgegaan, zou een onvervangbaar stukje historie verloren zijn gegaan en vervangen door regelrechte kitsch.

Uiteraard heeft de Stichting Mooi Groenlo een krachtig protest laten horen, samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Het  dreigde te leiden tot een rechtzaak tegen de gemeente. Een voorlopige voorziening, aangevraagd door de gemeente, was reeds door de rechter afgewezen.

Gelukkig heeft de gemeente ingezien dat ze op de verkeerde weg zat en heeft ze de plannen ingetrokken. Dit geeft ons de kans om, samen met de gemeente en overige belangstellende partijen, nieuwe plannen te ontwikkelen, zodat dit prachtige stukje historie weer voor het publiek toegankelijk wordt. Onze gedachten gaan uit naar een hernieuwde openstelling als Stadsboerderij. In het kader van een verantwoord Vestingstadbeleid lijkt het verstandig, om een samenwerking aan te gaan met het Stadsmuseum, de Oude Calixtuskerk en Erve Kots.

Als onze ideeën gerealiseerd worden krijgt Groenlo een toeristische trekker terug.

Meer informatie over de Stadsboerderij:

- Lees hier het artikel Adieu Stadsboerderij.

- De heropening in 1979 door Mollie Geertsema

 

 


 

stadsboerderij _1953_RACM

Stadsboerderij in de Notenboomstraat anno 1953

 

Sponsoren

  • w3studio-webdesign
foto1.jpg
foto2.jpg
foto3.jpg
foto4.jpg
foto5.jpg
foto6.jpg
foto7.jpg
foto8.jpg