De Maliebaan

gekapte bomen maliebaan

De Maliebaan augustus 2007: 43 monumentale eiken en beuken worden het slachtoffer van "Vestingstadbeleid"

Ooit hadden we in Groenlo de Maliebaan, een prachtig plantsoen met een verscheidenheid aan bomen uit de periode 1870/1880.

In 2007 besloot de plaatselijke politiek echter dat op deze plek een parkeerterrein aangelegd moest worden. En omdat ook de riolering vernieuwd moest worden, werden er 43 monumentale, gezonde bomen gekapt.

Voordat de Grollenaren het goed en wel beseften, zaten ze opgescheept met een kaalgekapte Maliebaan en werden de grachtwanden voorzien van een betonnen beschoeiing. In het kader van het Vestingstadbeleid werd dit geheel omgedoopt tot "Scherpenbergbolwerk".

Waar voorheen enorme prachtige bomen stonden, rest nu de troosteloze aanblik van 2 namaakkanonnen op strak vormgegeven plateaus. En de toerist kijkt nu vanaf de bankjes langs het wandelpad uit op de ( meestal rijk gevulde ) vuilnisbak.........

Tevens werd de fauna op de Maliebaan door de kap zwaar aangetast: de eekhoorns zijn verdwenen en de vleermuizenfourageroute is ernstig verstoord. De bomen die de gemeente heeft laten staan hebben geleden onder de kap van hun buurbomen, mogelijk dat een aantal "overblijvers" alsnog zal afsterven de komende jaren.

Mede om rampzalige ingrepen zoals op de Maliebaan in de toekomst te voorkomen is de inzet van de Stichting Mooi Groenlo van groot belang!!!

Hieronder een aantal foto's van de oude en de nieuwe Maliebaan.

Klik hier voor een verslag

 

Sponsoren

  • w3studio-webdesign
foto1.jpg
foto2.jpg
foto3.jpg
foto4.jpg
foto5.jpg
foto6.jpg
foto7.jpg
foto8.jpg